UMETNIČKA KOLONIJA BUNJEVAČKOG KOLA

Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora održalo je, 2. jula,  svoju jubilarnu 15. umetničku koloniju likovnih umetnika i slamara.

Kolonija je priređena na stoletnom salašu domaćina Ivana Bošnjaka u Gradini. U autentičnom salaškom ambijentu,  svoj likovni iskaz, na slikarska platna je prenelo dvadesetak slikara i deset slamarski umetnica Bunjevačkog kola.

Na samom početku kolonije, goste i umetnike pozdravio je Dejan Parčetić, potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik UG Bunjevačko kolo, poželevši uspešan i kreativan umetnički dan.

O tradiciji umetničkih kolonija Bunjevačkog kola kao i u o istoriji bunjevačkih salaša, gostima i umetnicima, govorio je podpredsednik Bunjevačkog kola, Aleksandar Bošnjak.

Koloniju, do sada, po broju učesnika, najveću, činili su slikari iz Sombora, Subotice, Pivnica, Bačke Palanke, Bačkog Jarka, Crvenke, Novog Sada i Kragujevca i slamarke Bunjevačkog kola.

Posebno drag gost ovogodišnje kolonije bio je likovni umetnik i kritičar Šandor Kerekeš, dugogodišnji član žirija brojnih zonskih i pokrajinskih smotri likovnih stvralaca.

Svojim prisustvom, koloniju umetnika i slamara, uveličao je dolazak Bore Otića i snimanje emisije Petkazanje.

Umetnički radovi nastali na 15. Slamarsko-slikarskoj koloniji biće predstavljeni na oktobarskoj izložbi umetničke sekcije Bunjevačkog kola. Ovogodišnju likovnu koloniju podržao je Grad Sombor te Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

            U Somboru, 03.07.2022.

UG “Bunjevačko kolo“ Sombor

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna