Tribina: “Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe

U petak, 15. oktobra, u svičanoj sali Palate Manojlović (Bunjevačka matica), na adresi Korzo 8, u 19 sati održaće se istorijska tribina dr Borisa Stojkovskog, profesora Univerziteta u Novom Sadu, na temu  “Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe" u organizaciji Udruženja Srba Subotice  „Arsenije Čarnojević" i Arhiva Vojvodine. 

Profesor Stojkovski će, ko je dan od naši najeminentniji stručnjaka za sridnjovikovnu istoriju, pridočit publiki istorijske činjenice o trajanju srpskog naroda na panonskom prostoru sridnjovikovne Kraljevine Ugarske, od prvi vikova njezinog postojanja, do perioda grčevite borbe naroda ovi prostora da odole turskoj najezdi u 15. i 16. viku.

Popularno je mišljenje da je srpski narod došo na prostore severno od Save i Dunava u Velikoj seobi Srba 1690. godine, što ne odgovara istorijskoj istini, a serijal tribina koji započinje u našoj varoši  upoznaće ljubitelje istorije širom Srbije sa naučnim saznanjima o životu srpskog naroda na ovom prostoru vikovima prije seobe.

Tribina se realizuje u saradnji sa Arhivom Vojvodine iz Novog Sada, pa će na njoj bit pridstavljena i vridna publikacija ove ustanove kulture –  “Put dokumenata", autora Zorana Stevanovića i Vesne Bašić. Knjiga svidoči o najstarjijim dokumentima koje čuva pokrajinski arhiv, o njevom poriklu, pronalaženju, stručnoj obradi i načinu čuvanja.

Ulaz je slobodan. Mole se positioci da poštuju mire zaštite od korona virusa (da nose zaštitne maske i ne posićuju tribinu ukoliko imaje nike od simptoma bolesti).

 

 

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna