Subatica: Gradonačelnik Bakić positio trojke porodice Ambruš

Gradonačelnik Subatice Stevan Bakić positio je danas porodicu Ambruš, supružnike Noemi (31) i Uroša (29) i njeve trojke: Novaka, Dunju i Vidaka, čiji su roditelji postali 30. avgusta ove godine. Bebe su na svit došle carskim rezom, na Kliniki za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, a posli nešto više od misec i po dana boravka na novosadskom Institutu za majku i dite stigle su u Subaticu i svoj dom. Gradonačelnik Bakić je, u ime Varoši Subatice i lično ime, bračnom paru Ambruš čestito prinove, poželio i njima i njevoj dici puno zdravlja i sriće u životu i predo im prigodne poklone.

 

Nakon srdačnog razgovora s prisrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Varoš Subatica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mire koje se odnose na podršku porodici i dici.

 

„Lokalna samouprava u skladu s politikom Republike Srbije, koja je duboko posvećena poboljšanju demografske slike, prati i unapređuje mire pronatalitetne i populacione politike. Priduzimamo sve da se roditelji ohrabre za proširenje porodice, podstaknu da ode ostanu i da svoju dicu podižu u Subatici“, kazo je gradonačelnik Bakić.

 

Podsitio je da je krajom jula ove godine dono odluku da Varoš Subatica od 1. septembra 2023. godine u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Pridškulskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim škulama u Čantaviru i Đurđinu.

 

„Sufinansiramo i dio troškova za dicu u verifikovanim privatnim pridškulskim ustanovama s teritorije naše varoši, čiji su roditelji el drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu s nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sridstvima iz varoškog budžeta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare ko roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Sredinom jula ove godine u subatičkoj Opštoj bolnici rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju. Sve to svidoči da lokalna samouprava nastoji pružit što je moguće veću podršku porodici i roditeljstvu“, kazo je Bakić.

 

Dodo je da lokalna samouprava, nuz unapređenje mira pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprinet poboljšanju kvaliteta života svi Subatičana.

 

„Nedavno usvojenim drugim rebalansom budžeta Varoši Subatice stvoreni su priduslovi da se započne nikoliko novi, za našu varoš i sve naše sugrađane značajni investicioni projekata. Med tim investicijama je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kujne PU ’Naša radost’, ko i rekonstrukcija i dogradnja dva objekta – ’Mandarina’ i ’Sanda Marjanović’ koji rade u okviru ove ustanove. Za realizaciju ta tri projekta iz varoškog budžeta obezbiđena su sridstva u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara“, naveo je Bakić

 

Cilj lokalne samouprave je, istako je, da se podsticanjom povećanja nataliteta i poboljšanjom kvaliteta života i u Subatici rađa što više dice.

 

„Naša velika želja je da Subatica bude varoš dice, varoš mladi. Nuz unapređenja mira koje se odnose na podršku porodici i dici, lokalna samouprava će i ubuduće priduzimat sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbidi najbolje moguće uslove za rad s njima i njevo sigurno i brezbrižno odrastanje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 

On je, na kraju, supružnicima Ambruš još jednom čestito na prinovama i poželio im zajedno, s puno ljubavi, strpljenja i pažnje podizat njevo troje dice.

 

„Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima koji se žele ostvarit ko roditelji poručim da će na tom putu imat podršku i svoje varoši, i svoje države Srbije“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 

Uroš Ambruš se zafalio gradonačelniku Bakiću na positi i poklonima za koje je, kako je kazo, u kontaktu s nadližnim varoškim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotribniji.

 

„Zafalni smo lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na ovom lipom gestu i podrški koja nam mnogo znači. Bebe su začete u Ginekološkoj bolnici 'Genesis' u Novom Sadu, a rođene su carskim rezom, privrimeno, u 30. nedilji trudnoće, 30. avgusta ove godine na novosadskoj kliniki 'Betanija'. Na Institutu za majku i dite u Novom Sadu Novak i Dunja su bili do 17. oktobra, a Vidak do 19. oktobra. Sve se, srićom, dobro završilo. Ovo navodim zato što želim, u ime svoje porodice i lično ime, izrazit zafalnost doktorima i medicinskom osoblju u tim zdravstvenim ustanovama, ko i doktorima i medicinskom osoblju u Subatici, na svemu što su učinili da se Noemi i ja ostvarimo ko roditelji i da nam naše bebe budu zdrave“, istako je ponosni tata Uroš.

 

Noemi Ambruš je kazla da su bebe velika radost, al i velika odgovornost, i da njevo odgajanje zahtiva puno neprospavani noći.

 

„Bebe su dobro. Lipo napreduju, rastu i nisu zahtivne. Pomalo su nestašne. Odgajanje beba zahtiva i mnogo odricanja. Al, ništa nam nije teško. Prisrećni smo. Nuz puno ljubavi i pomoć baka, rodbine i prijatelja, mislim da ćemo se snać. Važno nam je da ja naša kuća konačno puna i da su nam naše tri bebe žive i zdrave“, rekla je radosna majka Noemi.

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Promocija filma o Manojlović palata