Srićan Dan žena

Srićan Dan žena svim Bunjevkama i Subotičankama, 

žele članovi Bunjevačke matice.

Prinosi dio teksta Gabrijele Diklić, objavljenog u Rič Bunjevačke matice 2019.godine:

Kadgodašnje proslave Dana žena

"Sićanje me vraća u davne sedamdesete i osamdesete godine prošlog vika i ondašnje  osmomartovke proslave. Centar varoši prid Osmi mart vrvio je od ljudi. U izloge, ti dana brižljivo uređene, pomećane su “ženske stvari”, od garderobe i nakita do kecelja i posuđa, a izmed nji natpisi, čestitke, mašne, cviće i crvena srca.
U “Na-me” caklarnice, parfimerije i slične radnje skoro da se nije moglo uć. Kupovani su darovi za mame, majke, žene, sestre, divojke... Domišljatili trgovci prodali su i onu robu što je misecima ležala na ravovima.

Kod krojačice i frizerke, zbog velike navale red se moro zakazat unaprid. U obdaništima i škulama pravljenje su priredbe za mame. Dica bi izvela skeč, recitacije, pismice i igre. Mama su
podilila male, al najlipše i najdraže poklone, svojim ručicama napravljene. Ni mame nisu u obdanište odlazile prazne ruke. Te poklone dica su veselo i s radošću davala vaspitačicama, tim dragim tetama dičijeg svita.
Sve je to bilo protkano toplinom i iskrenošću. Ako mama kojim slučajom nije donela poklon, jel ako se ditetu učinio suviše mali naspram drugi, ono nije znalo sakrit tugu, a katkad i suzice. Poučene valjda tim iskustvom mame su škulsku dicu upućivale na kupovinu zajedničkog poklona učiteljici."......

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici intermeco