Prija 110 godina prvi javni let u Subotici

Prija 110.godina, tačno 16.oktobra 1910.godine na Gradskom hipodromu u Subotici, prema pojedinim pisanjima medija, okupilo je oko 7000 stanovnika željnih da vide prvi javni let svog Subotičanina, Ivana Sarića.  Svojim avionom koji je konstruisao na visini od 30 metara visine  obašao  je konjičko trkalište. Letelica "Sarić 1" danas je izložena  u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu.

Bio je svestrani sportista, atletičar, rvač i jedan od osnivača fudbalskog kluba u Subotici, a isto tako i jedan od najznačajnijih pionira jugoslovenskog vazduhoplovstva. Voleo je biciklizam i učestvovao je u mnogim trkama širom Evrope. Bio je šampion tri zemlje. Na prvenstvu Ugarske u Budimešti 1900.godine osvaja prvo mesto u disciplini na 100 kilometara i pet drugih mesta u ostalim disciplinama. Sarić je kao prvi čovek sa ovih prostora uspešno leteo na avionu koji je sam konstruisao.

“U prvom modelu motor je bio strane konstrukcije, trocilindrični „delfos” od 24 konjske snage, ali je za sledeći model i motor bio njegove konstrukcije. Trup aviona „Sarić 1“, sagrađen od priručnih materijala kao što su drvo, laneno platno, točkovi motocikla i klavirske žice, završen je iste, 1909. godine. Na subotičkom Gradskom trkalištu, u leto 1910. godine, vršio je prve probne letove istovremeno uvežbavajući se da i sam pilotira. Sedište aviona od pruća je sačuvano i nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva kod aerodroma Surčin - Beograd, kao i replika aviona „Sarić-1“”, navodi se na srpskoj Vikipediji.

Početkom 1911. godine Ivan Sarić je usavršavao konstrukciju svog aviona kome je dao naziv „Sarić 2“. Za ovu letelicu sam je konstruisao i motor.

......

Tekst je nastao u okviru projekta "Subotički Bunjevci na tromeđi između Beograda, Budimpešte i Zagreba“ koji je realizovan uz podršku Grada Subotice na konkursu za javno informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi "Bunjevačka matica" i redakcija časopisa "Rič Bunjevačke matice". Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove podršku Grada Subotice.

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna