Obilužen praznik Bunjevaca

U Gradskoj kući održana je Svičana akademija povodom jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, 25. novembar Dan velike narodne skupštine. Tom prilikom, u svom obraćanju pridsidnica NSBNM ,Suzana Kujundžić Ostojić  istakla je da je ovo velika noć, jel se obilužava  nacionalni praznik i sićanje na istorijski datum 25.novembar 1918.godine, Dan Velike narodne skupštine u Novom Sadu. Dan kada su se Srbi i Bunjevci i ostali slovenski narodi izborili za samostalnost i očuvanje svog nacionalnog identiteta.

„Bio je to dan u kojem su Bunjevci odabrali svoju budućnost i svoj put, koji i do danas traje. Ideja slobodarstva, identiteta, slobodarski naroda koja je dugo lebdila još od Ivana Antunovića, to veče postala je svarnost. Na čelu sa Blaškom Rajićom naši 84 delegata bili su dio građenja jednog drukčijeg svita. Njegovi temelji nastali su na krvavim ratištima Prvog svitskog rata i epske pobide srpske vojske. Koje se ovi dana u Subatici odužavamo svi zajedno, podizanjem spomenika kralju Petru Karađorđeviću Oslobodiocu“, kazla je Ostojić Kujundžić.

Ona se osvrnila i na dekret iz 1945.godine koji je „izbriso“ Bunjevce.

 „Istinu o tom događaju želeli smo da podilimo sa širim auditorijuom. Identititet se ne briše tako lako, evo nas i danas kako se borimo za sebe, srićom i zafalnošču. Vrime nam je pokazalo da hrabre i uporne srića uvik prati“, zaključuje pridsidnica NSBNM.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić čestitao je Dan velike narodne skupštine i reko da je upravo Subatica jedinstven primer, da jedna manjinska zajednica odredi dan ujedinjenja sa Srbijom, ko svoj praznik, di je davne 1918. godine i to baš u nekadašnjem hotelu „Hungarija“, u kojem je danas bijoskop „Lifka“, održan veliki narodni skup Srba i Bunjevaca Subatice.

On je istako da Grad Subatica daje podršku bunjevačkoj kulturi, informisanju, a naročito obrazovanju i da su ove godine, svi ti izrazi ravnopravnosti Bunjevaca dostigli svoj vrhunac, u odluki da bunjevački bude jedan od četiri zvanična jezika Grada Subatice.

“ Posebno ističem da se bunjevačka zajednica iz Subotice posebno zalagala da se ostvari veliko dilo oslobođenja i ujedinjenja. Upravo na današnji datum, 24.novembra u nekadašnjem Hotelu „Hungaria“, u kojem je danas bijoskop Lifka. Razlog da se slavi skupština je što je učestvovalo i sedam žena, od koji su pet iz Subatice. Takvu ravnopravnost niste mogli nać u ciloj Evropi“, kazo je gradonačelnik Stevan Bakić.

Pokrajinska sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama Dragana Milošević  čestila je Bunjevcima praznik i podsitila da je od 2018. godine, na pridlog Pokrajinske vlade, Skupština Vojvodine 25. novembar proglasila za datum od posebnog značaja za našu pokrajinu.

“Dozvolite mi da se, na samom početku, kratko osvrnem na burne i prilomne događaje iz novembra 1918. godine”, istakla je resorni sekretar i dodala da želi još jednom da izrazi najdublje poštovanje za izuzetnu ulogu koju su Bunjevci imali u tim događajima i na samoj Velikoj narodnoj skupštini čije su odluke, na prostoru na kojem zajedno živimo, definitivno označile kraj jedne i početak druge istorijske epohe.

Na skupštini je promovisana i  knjiga prof. dr Saše Markovića „Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identiteta.“

tekst: Sandra Iršević

foto: Siniša Kopunović/Pokrajinska vlada

više o ovom čitajte u novom broju Riči krajom decembra.

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna