Obilužen Dan velikog prela u Subatici 2024.

Obilužen je  Dan Velikog prela. 2. februara, na Marin, Bunjevci su se okupili kako bi pokazali dio svoje kulture i tradicije.Pozdravljajuć okupljene na Prelu gradonačelnik Subatice Stevan Bakić, čestito je Bunjevcima nacionalni praznik – najsrdačnije.

– Smatram da je lokalna samouprava tokom protekle tri i po godine, korektno sarađivajuć sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine, zaista tušta uradila na očuvanju nacionalne i kulturne posebnosti Bunjevaca. Podsitiću da smo početkom maja 2021. godine doneli odluku na koju ćemo svi bit ponosni zauvik – uvođenje bunjevačkog jezika i pisma, nuz srpski, mađarski i hrvatski jezik, u ravnopravnu službenu upotribu na teritoriji Subatice – kazo je gradonačelnik Bakić, te je naglasio kako je Srbija poznata po posvećenosti zaštiti i kontinuiranom unapriđenju manjinski prava.

– Bunjevci već četri vika žive na ovim prostorima, jednoj, brojčano maloj zajednici cigurno nije bilo lako privazić burne izazove, oduprit se i ne utopit se u druge narode, sačuvat i razvijat tradiciju, jezik, običaje, kulturu...

 

U svom obraćanju dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, istakla je kako je prošlo 145 godina od prvog Velikog prela.

– Onda smo, obučeni u narodne nošnje, tadašnjoj vlasti tili pokazat da smo tu i da postojimo. Tu smo i danas, u velikom broju, čuvamo ljubomorno ono što je naše, kulturu, jezik i istoriju, al sve to i dilimo sa svima sa kojima zajedno živimo.

Med gostima su bili i Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Srđan Samardžić, član Varoškog vića Subatice zadužen za oblast privride, pridsidnik “Bunjevačke matice i zaminik pridsidnice NSBNM, Veljko Vojnić, članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridstavnici bunjevački udruženja iz Subatice i Sombora, Bunjevci iz Subatice i drugi mista, al i Bunjevci iz Mađarske i Austrije, te drugi dragi gosti koji su uveličali svečanost.

Najlipša preljska pisma – „Prela koji više nema“, autorke Gabrijele Diklić. Za  drugu pratilju  Prelje je proglašena Milica Saulić, prva pratilja je Martina Vojnić Hajduk, dok su prvo misto ravnopravno podilile Jovana Vidaković i Dunja Takač.

Nuz tradicionalnu večeru, dobru muziku, a i bogatu tombolu, vrime je brzo prošlo.

 izvor:bunjevci.net

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Promocija filma o Manojlović palata