Na današnji dan rođen je Ivana Sarića

Na današnji dan rođen je Ivana Sarića. On je  prija 112 godina, tačno 16.oktobra 1910.godine na Varoškom hipodromu u Subatici uzletio. Prema pojedinim pisanjima medija, okupilo je oko 7000 stanovnika željni da vide prvi javni let Sarića. Porid toga što je volio avione, bio je svestrani sportista, atletičar, rvač i jedan od osnivača fudbalskog kluba u Subatici, a isto tako i jedan od najznačajniji pionira jugoslovenskog vazduhoplovstva. Volio je biciklizam i učestvovo je u mnogim trkama širom Evrope. Bio je šampion tri zemlje. Na prvenstvu Ugarske u Budimešti 1900.godine osvojio je  prvo misto u disciplini na 100 kilometara i pet drugi mista u ostalim disciplinama.

U Beču na Prvenstvu Austrije 1899. godine bio je prvak u trki na 25 kilometara.Najveći uspih je postigo 1900. godine u Budimpešti di osvaja prvi misto u disciplini na 25 kilometara i još pet drugi mista u ostalim disciplinama.Kada je osvojio prvo misto na Prvenstvu Srbije u Beogradu u disciplinama na 1 i 25 kilometara, demonstriro je u Topčideru zajedno sa subotičkim fudbalerima igru loptom, poznatiju ko fudbal.

Osmislio je dva modela aviona „Sarić 1“ i „Sarić 2“.Svojim avionom „ Sarić 1“ poletio je 16.oktobra 1910. godine. Slideće godine je usavršio avion „Sarić 1“ u „ Sarić 2“ za koji je konstruiso  i motor.

Subatičani su vrlo ponosni na Sarića, podarili su mu spomenik u centru grada i dvi značajne institucije nose njegovo ime Aero-klub „ Ivan Sarić“ i Tehnička škola „ Ivan Sarić”.

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna