Maštoviti fanki

            Fanak je tradicionalna bunjevačka poslastica. Okruglog oblika, nalik točku, kadgod se posipao pra šečerom, a danas ga zaslađiju na razne načine. Fanak sa pekmezom, fanak punjen eurokremom, el nikim drugim slatkim dodatkom.

            Fanak bi se moždar mogo i drugačije začinit, jel sve je bolje od praznog fanka.Zato su učenici od I do IV razreda  Osnovne škule „ Pionir“ odlučili da ji učine drukčijim, savremenim, i od plastelina su napravili svoje fanke, odnosno svoje pridloge za fanak nadolazeći vrimena. Kako biste njevu ideju sproveli u dilo dajemo vam recept za fanke, a vi jim dodajte ukus, sladak el slan,  po svojem izboru.

Sastojci za  fanke:

50 gr kvasa,

2 kašike šećera,

prstohvat soli,

500 ml vode,

800 gr brašna,

ulje

Priprema

-          Izmrvit kvas, dodat šećer i prilit sa 200 ml mlake vode.

-          Ostavit da  kvas nadođe

-          Potom dodat prstohvat soli, priostalu vodu i brašno

-          Umisimo  tisto, prikrijemo ga  krpom i ostavimo po sata da naraste.

-          Nakon tog, tisto razvući na oko 1 cm debljine

-          Čašom el modlom vaditi krugove

-          Ostavit ji  oko po sata na sobnoj temperaturi

-          Spustati tisto u vrilo ulje.

-          Fanke  zasladiti po želji.

 

 

 

 

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici intermeco