Fanak je tradicionalna bunjevačka poslastica. Okruglog oblika, nalik točku, kadgod se posipao pra šečerom, a danas ga zaslađiju na razne načine. Fanak sa pekmezom, fanak punjen eurokremom, el nikim drugim slatkim dodatkom.
Fanak bi se moždar mogo i drugačije začinit, jel sve je bolje od praznog fanka.Zato su učenici od I do IV razreda Osnovne škule „ Pionir“ odlučili da ji učine drukčijim, savremenim, i od plastelina su napravili svoje fanke, odnosno svoje pridloge za fanak nadolazeći vrimena. Kako biste njevu ideju sproveli u dilo dajemo vam recept za fanke, a vi jim dodajte ukus, sladak el slan, po svojem izboru.
Sastojci za fanke:
50 gr kvasa,
2 kašike šećera,
prstohvat soli,
500 ml vode,
800 gr brašna,
ulje
Priprema
- Izmrvit kvas, dodat šećer i prilit sa 200 ml mlake vode.
- Ostavit da kvas nadođe
- Potom dodat prstohvat soli, priostalu vodu i brašno
- Umisimo tisto, prikrijemo ga krpom i ostavimo po sata da naraste.
- Nakon tog, tisto razvući na oko 1 cm debljine
- Čašom el modlom vaditi krugove
- Ostavit ji oko po sata na sobnoj temperaturi
- Spustati tisto u vrilo ulje.
- Fanke zasladiti po želji.