Jednoglasno usvojene promine Statuta grada Subotica

Jednoglasno, odbornici u Skupštini Subotice (61 za, brez protiv i brez uzdržani) glasali su  da se usvoje promine Statuta Subotice, kako bi se uveo  četvrti službeni jezik na teritoriji cilog grada, nuz srpski, mađarski i hrvatski, sad je i bunjevački jezik.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice istako je kako je ovo za Suboticu velik dan koji je pokazo ozbiljnost po pitanju procesa i ozbiljnost i jačinu gradske samouprave.

– Uvođenje bunjevačkog jezika ne ugrožava ničije pravo, niti prava neke druge nacionalne zajednice. Bunjevački narod je na ovim teritorijama skoro tri i po veka, njihova tradicija je jako duga, lojalni su uvek bili Subotici, uvek Srbiji. To su samo neki od elemenata koji su bili presudni. Najbitnije je, ipak, to što je Srbija potpisnik Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, još od 2006. godine, i time je u obavezi da neguje i unapređuje jezike manjinskih i nacionalnih zajednica, između ostalog i bunjevački. Izuzetno sam ponosan na ovaj pun demokratski kapacitet koji su pokazali Skupština i grad. Stavili smo pečat na jedinstvenost Subotice, na specifičnost u regionu, ali i šire – kazo je gradonačelnik i istako zafalnost svim službama, pridsidniku Skupštine dr Pastoru, ko i šefu Kabineta Savi Stamboliću koji ga je zastupo tokom javne rasprave.

Dr Balint Pastor, pridsidnik Skupštine Subotice, naglasio je kako ne triba bilo ko da se osića povriđenim i ugroženim što će i bunjevački jezik bit u službenoj upotribi, te da je odnos lokalne samouprave isti prema svim pripadnicima nacionalni manjina.

Veljko Vojnić, naveo je mišljenje dr Martina Hancelmana, lingviste iz Nemačke, koji tvrdi da je bunjevački mikro-jezik i da se uvođenje bunjevačkog jezika mora odlučno podržati, bez ograničenja i naglasio:

– Svečani i istorijski dan za naš grad, i naš gradonačelnik i predsedništvo Skupštine ostaće zlatnim slovima upisani i istoriji našeg grada. Ni kraćeg mandata ni većeg postignuća kada su u pitanju manjinska prava.

izvor: bunjevci.net

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna