Danas je 2.februar Dan Velikog prela

Na Marindan, 2. februara obilužava se  “Dan Velikog prela”, jedsn od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Podsićamo da je 2. februara 1879.godine kako su naši pretki obučeni u svičanu bunjevačku nošnju prvi put izašli u javnost.

Prelo je narodni običaj za nas Bunjevce vrlo važan.Kadgod su se na prelima mladi upoznavali. Upravo tad su se rađale i prve ljubavi, pronalazile snaše, el đuvegije.Mnogo je pisama ispivano o njima, nike su nam poznate i pivušimo ji, a nike tek triba stvorit i napisat.

Marinsko prelo se održava  2. februara u čast svi Marija, Mara, Marica i  Mariška.Taj dan je ujedno i njev imendan, tad se po crkvenom kalendaru obilužava praznik Sveta Marija.Tog dana se obavezno ujtru išlo u crkvu na misu, a posli tog pravo na Korzo u šetnju.Svečano odivene divojke u ruva od žoržeta el sukna, krzneni kaput sa svilenom maramom povezanom na dva kraja, privlačile su poglede i izazivale uzdahe momaka.Bila je to prava prilika da pokažu koliko su lipe.Današnje prelo takođe je poznato po lipoti divojaka koje se za ovu priliku posebno priprave. U toku večeri se čak i bira najlipša prelja odevena u skupocenu bunjevačku narodnu nošnju.Izabrat najlipšu nije lako. Defile najlipši prelja omogućava svim prisutnima  u sali da se upoznaje sa svim dilovima ženske bunjevačke narodne nošnje. Nije zgoreg podsiti se po čem su Bunjevke kadgod bile poznate. Njeva otmenost i graciozni hod dokazuju, da oni koji kažu da je bunjevačka narodna nošnja jedna od najlipši na ovim prostorima, ne griše.

Na Marinskom prelu se kadgod nije ni ilo, ni pilo. Bila je to igranka na koju su cure obično dolazile sa materom, strinom, el tetkom.Ritko koja je dolazila sama. Zato i nisu svi momci mogli  da otprate svoju izabranicu  posli igranke  do kuće. Danas je prelo ujedno i svečana večera.Osim vina koje se služi, za to veče se pripravlja i tradicionalno bunjevačko ilo krumpirača. Ništa nije bolje od naše krumpirače. Umalo da zaboravimo fanke, nikad bolja poslastica. Na kraju je tombola, triba štogod i osvojit i ponet kući ko uspomenu. Raduju se svi, i oni što poklone dile, ko i oni što ji osvajaje.

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici intermeco