BUNJEVAČKO KOLO SVOJOJ VAROŠI

U utorak, 8. novembra u Narodnom pozorištu u Somboru,  Udruženje građana „Bunjevačko kolo” pripravilo je svečani tamburaški koncert pod nazivom „Bunjevačko kolo svojoj varoši“.

Povoda za celovečernje druženje s pismom i tamburama je više, al na prvom mistu je 101. godišnjica od osnivanja Bunjevačkog kola i to  u godini kad se proslavlja četir vika od od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj.

Ko značajan istorijski događaj za somborske Bunjevce, naglašena je i 104. godišnjica od objave čuvenog proglasa – u kojem su somborski Srbi i Bunjevci, zajedničkim naporima, pokrenili akciju prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, što pridstavlja jedan od ključnih događaja u dugoj istoriji Sombora. Somborci su imali vidnu i zapaženu ulogu u celokupnom procesu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

U kolažnom programu u čule su se riči nacionalnog ponosa nuz spomen na slavne somborske Bunjevce koji su svojim postojanjom i radom ostavili neizbrisiv trag u društvenom, kulturnom i umitničkom životu somborske varoši.

Da je tambura jednako dio i bunjevačkog i vojvođanskog identiteta, potvrdili su tamburaši TS “Đuvegije” nuz koje su zapivale Somborke, maturantkinje Iva Čičovački iz Sridnje muzičke škule Isidor Bajić u Novom Sadu i Hana Milović, Sridnja muzička škula Petar Konjović iz Sombora.

Program su ulipšali mladi u svečanim bunjevačkim nošnjama iz GKUD-a Ravangrad i Čonoplje.

Zajedno s mnogobrojnom publikom, koncert je ispratio i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Svečani tamburaški koncert je, ko dio programa proslave “Četir vika od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj” podržan od strane grada Sombora i Pokrajinskog sektretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

UG „Bunjevacko kolo“ Sombor

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Promocija filma o Manojlović palata