Antun Patarčić (1947-2021)

Antun Patarčić rođen je u radničkoj porodici 10. juna 1947.godine. Završio je zanat za bravara, a bavio se i sportom, rvanjem u Rvačkom klubu „Spartak“ u  Subotici. Ko sportista bio je uspišan i nikoliko puta je osvajo treće misto na državnim takmičenjima.  Pošto je rano osto brez majke to mu je obilužilo život i  ostavilo mu  prazninu.

Pisanjem pisama počo se bavit tek kada je očo u penziju. U svom trećem dobu pronašo je inspiraciju i vrimena da otkrije svoju umitničku stranu. Ko svaki književnik izabro je da piše o onom što najbolje poznaje, pa je tako posto pripoznatljiv po svojim pismama o svom životu. Posebno triba istać pismu „Invalid“ koja govori o njemu samom, njegovim stavovima i nadanjima i kako je to bit danas invalid. Poznat je i po rodoljubivim pismama, i pisanju o običajima, posebno o "Dužijanci".

Oženjen je i ima jednu ćer, i dvi pastorke, ali uvik je kazo da ima tri ćeri.

Istaknut  je član Bunjevačke matice i saradnik časopisa za kulturu i nauku „Rič Bunjevačke matice“.

„Zapisi iz mog života“, pridstavljaju izabrane pisme cilokupnog  opusa njegovog rada u protekloj deceniji, koliko se bavi pisanjem pisama. Bio je stalni  učesnik istorijski tribina u Bunjevačkoj matici i uvik je na zadanu temu napiso prigodnu pismu. Posebno triba istać pismu: „Zajedno“ i „Braća uvek i  uvik zajedno“ koje su posvićene 13.novembru 1918.godine.

 

 

 

 

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna