30 GODINA OD POTPISIVANJA POVELJE O ZAJEDNIŠTVU BUNJEVACA I SRBA I POČETKA SARADNJE SRPSKOG KULTURNOG CENTRA SVETI SAVA I BKC-a IZ SUBOTICE 

Ove godine se obilužava 30 godina od potpisivanja Povelje o zajedništvu Bunjevaca i Srba, a u slavu 13. novebra 1918.godine. Bilo je to i smelo i hrabro od strane Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava” iz Subotice i Bunjevačkog kulturnog centra iz Subotice, tačnije inicijativnog odbora za osnivanje centra. Sve to je urađeno u čast 13. novembra 1918.godine,a prvi put posli Drugog svitskog rata. I ne samo to, sve su započela dva centra,  a posli su se u proslavu i obilužavanje uključivali i drugi, međ kojima je i Bunjevačka matica.

 

 POVELJA O ZAJEDNIŠTVU BUNJEVACA I SRBA

 

Povodom ponovnog vraćanja spomenika caru Jovanu Nenadu potpisana je 9. novembra 1991. na Svičanoj sidnici u Gradskoj biblioteki, POVELJA O NERASKIDIVOM JEDINSTVU BUNJEVACA I SRBA. Uz prisustvo brojnih velikana iz svitovnog i društvenog života, povelju su isprid Inicijativnog odbora BUNJEVAČKOG KULTURNOG CENTRA I SRPSKOG KULTURNOG CENTRA ’’ SVETI SAVA ’’ potpisali gdin Stevan Nemet i gđa Svetlana Simić. Tekst Povelje je obnarodovan na trgu prilikom otkrivanja spomenika, a mi Vam poštovani čitaoci donosimo na uvid originalan tekst :

 

                         BRAĆA UVEK I UVIK ZAJEDNO

 

U ova teška i smutna vremena, koja nas opet vraćaju u tamne vilajete omraza i pretnji, mi Srbi i Bunjevci, istinski zatočnici svekolikog duhovnog nasleđa južnoslovenstva koje je uvek bilo, trajalo i biće kremen i bit ovih panonskih ravničarskih pitomina, subotičkih i severnobačkih, spoznavši zlu kob da nam had bratoprokletstva opet preti sužanjstvom i nečašću, pognućem pred tuđincima i međusobnim raskolima kojim bi da se nanovo hrane stari nam ostrašćenici naših razdvajanja, mi dakle, pripadnici i poklonici kulturnog i duhovnog jedinstva Bunjevaca i Srba, koje evo, nanovo vaskrsava u krilu budućeg prosvetnog društva istinskih pregalaca bunjevačkog narodnog preporoda i koje već niče u okrilju srpskog kulturnog centra ’’ Sveti Sava ’’ – dajemo svoju reč pred narodom čije vekovno trajanje danas i mi svedočimo, kao i pred Bogom čije su nam istine zajedničke, da ćemo među ljudima kojima pripadamo propovedati vrednosti našeg istorođa i istokrvlja, blagorodnosti slobodarstva i narodne sloge, plodorodnost međusobne neraskidivosti i zajedničkog građenja novih horizonata za nas, kao i za sve ljude koji nam spoticanja ne budu činili.

Dajemo takvu svoju reč i pružamo opet ruke jedni drugima da bismo izgradili nerazrušivi grudobran pred svim sadašnjim i budućim iskušenjima za sve nas, da bismo sačuvali i naša imena i našu neokaljanu istoriju za sva vremena i za sva naša pokoljenja.

U toj nepokolebljivoj odluci, u tom svetom zavetu, u takvoj prečistoj nameri- predstavnici Inicijativnog odbora za osnivanje “Bunjevačkog kulturnog centra” i predstavnici Srpskog kulturnog centra ’’Sveti Sava’’ stavljaju svoje potpise pod pisani dokument koji će kao           POVELJA

O neraskidivom jedinstvu Bunjevaca i Srba

Trajno svedočiti o dobrobitnosti naših nastojanja da pod ovim zajedničkim nebom s ljubavlju i međusobnim poverenjem, razumevanjem i pomaganjem osmišljavamo svoj život i postojanja ne dozvoljavajući nikome da nam ga ugrozi.

U Subotici, prestonom gradu cara Jovana Nenada Crnog, na dan 9. novembra 1991. godine kada mu ponovo vratismo veličanstveni spomenik podignut 1927.godine na četristogodišnjicu njegovog carovanja u ovom gradu, a kojeg zločinačka ruka mađarskih fašista sruši 1941.godine, odrubivši mu kamenu glavu kao što su to učinili iz potaje i ranjenom junaku daleke i davne 1527.godine.

Potpis stavljamo i u čast 13. novembra 1918.godine – datuma kojim obeležavamo prvo oslobođenje grada i njegovo definitivno pripajanje domovini Srbiji i Jugoslaviji.

U Subatici, 9. novembra 1991.

 

Miroslav Vojnić Hajduk-Marača

 

 

 

 

 

Pritraga

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Poveznice

Zaslužne žene o kojima se malo zna