Marinko Vuković iz Tavankuta digitalizuje harmonike

Marinko Vuković iz Tavankuta digitalizuje harmonike

 

 Marinko Vuković iz Tavankuta ima neobičan hobi, on digitalizuje stare harmonike. Iako je već odavno u penziji jednostavno voli da daje život starim stvarima. Samouki muzičar je prije  deset godina imao elektronsku harmoniku, sa analognim zvukom. Uvik ga je privlačila digitalna tehnologija i počo je da pravi digitalne harmonike.

„Kako sam protekli osam godina zabatalio elektronsku harmoniku i stavio je nuz kraj, počo sam da pravim digitalne harmonike u kojima izvadim sve iznutra iz stare klasične harmonike i ugradim procesore od klavijatura koje imaje procesor. Pa sam procesor iskorićavo i napravio priko midi vajresa i uz pomoć semplera dobio sam zbukove ti instrumenata. Razlika je što su svi zvukovi virni. Trube, gajde....Iskoristio sa semper di ima snimljeno oko 700 instrumenata snimljeni u wav  formatu, pa se pritvori u mp3.Od tih 700, ja sam sveo na oko 50 instrumenata koji se ode najviše koriste“, objašnjava Vuković.

Marinko uz osmeh objašnjava da za sada više svira za sebe, jel od korone nema posla. Za ovi osam godina napravio je sedam digitalni harmonika. Prva harmoniku koju je digitalizovao bila je za njega pravi izazov.

Pošto voli elektroniku, na zanimljiv način, je osmislio da i komšije mogu da slušaje njegov radio.

“U to vrime nismo imali telefon, pa sam interfonu dao tu namenu. Na taj način smo mi odrasli zvali komšije na kafu i druženje. Dica su nam tada bila mala, pa su i oni na taj način razgovarali sa svojim vršnjacima iz komšiluka. Bilo je zabavno”, kaže Marinko.

Pritraga

Kategorije

Pošaljite vas doprinos
očuvanju tradicije

Aktuelno u Riči

Prid nama je novi broj.

Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici intermeco